Jokaisella on vapaus päättää, mitä haluaa…kuitenkin niissä rajoissa, että ottaa huomioon, mikä on yhteisen edun, tässä tapauksessa asiakkaiden, henkilöstön ja yrityksen edun mukaista”.
Ryhmän etu ajaa yksilön edun edelle. Kun yrityksellä menee hyvin, voi yksilö menestyä! Jos jokin asia tuntuu yrittäjälle vaikealta, mutta siitä on etua ryhmälle, niin se tulisi tehdä. Välillä meidän on pakko kohdata ikäviä ja vaikeitakin asioita.
Esimerkkinä esihenkilö ei halua itse tarttua työhön ja näyttää siten työntekijöilleen heikkoa esimerkkiä. Tähän yrittäjän tulee puuttua ja saatava esihenkilö ymmärtämään, mitä häneltä odotetaan, ja miten hänen tulisi toimia tilanteessa. Yrittäjän voi olla vaikea ”pyytää” myynniltä lisää tuloksia tai hänen on vaikea sanoa työntekijälle, että tämän pitää noudattaa tarkemmin yrityksen tapaa toimia ja sääntöjä.
Edellä mainitut ovat ”pieniä” asioita, jotka yrittäjän tulee kohdata ja puuttua rakentavalla otteella. Tämä on yrittäjän oikeus ja velvollisuus. Yrittäjän, joka kantaa suurimman riskin, on tuotava avoimesti esille, mitä hän haluaa ja näkee tarpeelliseksi. Oltava riittävän rohkea!
Menestyvä yrittäjä on valmis kohtaamaan asioita ja puuttumaan, tekemään, ratkaisemaan haasteita ja ongelmia! Yrittäjän tulee uskaltaa kertoa, mitä on tehtävä, ja mikä on yritykselle parasta.
ONKO PAKKO KOHDATA JA TEHDÄ?
Yrittäjällä/johtajalla on valtava määrä asioita, joita hän kohtaa päivittäin. Kohtaaminen on kyky katsoa asioita silmiin, ja sitä mitä todellisuudessa edessä on. Näitä ovat mm. rahan riittävyys, myynnin tulokset, asiakkaiden tyytyväisyys, yhtiön kannattavuus, henkilöstön tyytyväisyys yritystä kohtaan, tilauskanta, yksittäisten työntekijöiden tekemiset ja tekemättä jättämiset.
Joskus työtä ja vastuuta on yksinkertaisesti liikaa ja kyky kohdata ja puuttua asioihin heikkenee. Kun näin tapahtuu, yrittäjän riskit kasvavat.
”Elämäämme vaikuttaa kyky olla kohtaamatta tai olla näkemättä niitä asioita, jotka eivät ole mukavia tai ovat vaikeita kohdata”.
ROHKEA KOHTAA, KORJAA JA MENESTYY
Kykyyn kohdata vaikuttaa myös asioiden ja töiden määrä. Välillä, kun työtä on paljon, on automaattisesti ”helpompi” jättää asioita näkemättä ja katsoa johonkin toiseen suuntaan. Ja kun tarpeeksi kauan katsoo toiseen suuntaan, niin näemme enää sen, mitä haluamme nähdä. Ja se mitä näemme, ei välttämättä ole sitä, mitä meidän tulisi nähdä.
”Tutkimusten mukaan yleisin pelko ihmisellä on, on pelko toista tai toisia ihmistä kohtaan. Tämä vaikuttaa myös osaltaan asioiden kohtaamisen.”
Näin ollen pystymme katsomaan helpommin positiivisia asioita ja olemaan katsomatta asioita, joiden hoitamisesta voisi olla meille lisää työtä tai vaivaa tai aiheuttaa hankaluuksia.
Lyhyesti sanottuna se, mitä yrittäjä haluaa saavuttaa, on kiinni kyvystä kohdata ja katsoa asioita silmästä silmään ja tehdä sen perusteella oikeat ratkaisut ja teot. Pään laittaminen pensaaseen vain pahentaa asioita!
”Se mitä näemme, määrittelee tekomme. Jos emme näe jotakin, niin siihen on vaikea puuttua tai tehdä”.
Ryhmän hyvinvointi menee yksilön edelle. Joten yrittäjänä sinut tulee varmistaa, että asiat sujuvat sovitusti. Se, mitä sinä haluat ja katsot tarpeelliseksi, ohjaa yrityksen toimintaa. Ammattitaitoinen yrittäjä ottaa myös apua vastaan ja kuuntelee työntekijöitään!