LUONKO ITSE MENESTYSTÄNI RAJOITTAVAT RAJAT?

Meillä on taipumus hämmentyä, passivoitua tai jopa pelätä, kun siirrymme mieltymisalueemme ulkopuolelle. Syy tähän saattaa olla piintyneissä tavoissa ja tottumuksissa, uskomuksissa, tiedon puutteesta tai aikaisemmista epäonnistumisista.

MIKÄ ON MIELTYMYSALUE?

Mieltymysalue on alue, johon henkilö on vuosien saatossa tottunut ja ”juurtunut”. Jostakin on tullut niin tuttua ja turvallista – ja jonka ylittäminen voisi aiheuttaa tuskaa ainakin henkisesti omassa mielessä.

Esimerkki

Työnantaja on tarjonnut työntekijälle mahdollisuutta perustaa oma yritys ja ryhtyä tekemään työtä itsenäisenä yrittäjänä. Miten työntekijä suhtautuu asiaan, kun lähdetään pois hänen mieltymysalueeltaan?

Esimerkki

Yrittäjä on kouluja käynyt henkilö, joka johtaa yritystään konservatiivisella otteella, aina puku ja solmio. Eräänä päivänä hänen luokseen tulee työntekijä haalarit päällä ja lyö johtajaa olkapäille rasvaisilla käsillään. Johtaja kauhistuu, työntekijä jatkaa ja pyytää johtajaa tulemaan mukaan ja näyttämään miten rasvakaivo tyhjennetään. Miten johtaja suhtautuu asiaan?

Esimerkki

Myyjä ei ole uskaltanut lähes koskaan pyytää päätöstä asiakasehdokkailta. Hän ajattelee, että se ei ole hyvän tavan mukaista. Uusi myyntipäällikkö vaatii kuitenkin, että myyjän on pyydettävä päätöksiä. Miten myyjä suhtautuu asiaan?

KANNATTAAKO RAJOJA RIKKOA?

Suurin este onnistumiselle ja kehittymiselle on usein, että emme pysty ylittämään niitä rajoja, jotka luulemme olevan olemassa.

Tosiasiassa rajat ovat henkilön omaa tuotosta ja asettamia. Se, että henkilö on ”jämähtänyt” tai liian turvallisuushakuinen, on ikään kuin taantumista. Ja taantuma on alkava alamäki, mikäli sille ei tehdä mitään.

Harvoin ihminen näyttää muille olevansa peloissaan ”ylittämään” omat rajansa. Kun saavutaan alueelle, joka poikkeaa tai vaatii ”liikaa” muutosta, ponnisteluja (omassa mielessä), niin henkilö keksii (teko)syitä, miksi ei (joihin itse uskoo) ja oikeuttaa ne.

  • Vaarallista ryhtyä yrittäjäksi, vaikka saan valmiit asiakkaat – olen ollut aina palkansaajana!
  • Ei minun pidä näyttää työntekijöilleni, miten rasvakaivo puhdistetaan – olen sentään johtaja!
  • En pyydä asiakkaalta päätöstä, hänhän voi suuttua – kyllä minä tiedän, miten toimitaan, kun olen ollut näissä hommissa jo 30 vuotta!
  • Näin tehdessään ihminen usein saattaa passivoida ja estää omalla toiminnallaan myös muita itsensä lisäksi!
  • Ryhtymällä yrittäjäksi pystyisin vaikuttamaan omaan ja perheeni elintasoon!
  • Näyttämällä esimerkkiä saisin työntekijöiden luottamuksen ja kunnioituksen!
  • Pyytämällä päätöstä voisin saada enemmän kauppaa ja lisää palkkaa!

Lähes jokainen meistä on asettanut itselleen tietyt rajat ja toimii niiden mukaisesti. Usein me itse emme enää huomaa, että olemme luoneet rajoja rajoittamaan toimintaamme.

Mieti, jos pystyisit asteittain kasvattamaan omaa mieltymisaluettasi! Mitä voisit saavuttaa?Jokaisen uuden, pienenkin askeleen jälkeen voi seurata lisää menestystä ja olet askeleen lähempänä tavoitettasi!

Voisit olla kiinnostunut myös seuraavista

MITÄ YRITTÄJÄNÄ HALUAT?

Jokaisella on vapaus päättää, mitä haluaa…kuitenkin niissä rajoissa, että ottaa huomioon, mikä on yhteisen edun, tässä tapauksessa asiakkaiden, henkilöstön ja yrityksen edun mukaista”. Ryhmän etu

OLETKO SYNTYNYT YRITTÄJÄKSI?

Sanonta ”yrittäjäksi synnytään” ei onneksi pidä täysin paikkansa, sillä jos niin olisi, meitä yrittäjiä ei olisi montaakaan. Millaisia sitten ovat ne harvat ja onnelliset yrittäjäksi

liity postituslistalle

Haluatko tiedotuskirjeet ja uusimmat julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tietoa toimialakohtaisista kartoituksista ja asiakkaiden toiveista. Kuulet ensimmäisten joukossa uusista ajankohtaisista ratkaisuista, työkaluista ja mahdollisuuksista.